Ukrainian Albanian Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bengali Bosnian Bulgarian Catalan Croatian Czech Danish Dutch English Esperanto Estonian Finnish French Galician Georgian German Greek Hebrew Hungarian Icelandic Irish Italian Javanese Kannada Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Mongolian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Welsh Yiddish

312 випадок 03.01.2018

Н10 , 60364 Мамалига, , Україна

При дослідженні в Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ), двох проб біологічного матеріалу, відібраних від свиней в свиногосподарстві фізичної особи села Мамалига  Новоселицького району, Чернівецької області виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней (звіт про результат досліджень паталогічного матеріалу №000013 п.м. від 03.01.2018 р.). На даний час проводять заходи, щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення  та недопущення розповсюдження захворювання, також проводиться епізоотичне розслідування, щодо встановлення причини виникнення захворювання.

При аналізі виникнення африканської чуми свиней, в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба  заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней підтвердили, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

У зв’язку з цим безумовно, необхідно дотримуватись наступних правил:

  • – не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • – утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • – не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • – обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • – не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • – забезпечувати закритий режим роботи господарства;
  • – не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

Додаткові дані
Повідомлення... 6.1.1)
03.01.2018
Повідомлення... 6.1.2)
Чернівецька область, Новоселицький район, село Мамалига
Повідомлення... 6.1.3)
03.01.2018
Повідомлення... 6.1.4)
03.01.2018
Повідомлення... 6.1.5)
ПЛР
Повідомлення... 6.1.6)
наявність хвороби підтверджено у свиней, що знаходяться у господарстві
Повідомлення... 6.1.7)
Чернівецька область, Новоселицький район, село Мамалига
Повідомлення... 6.1.8)
1 спалах хвороби
Повідомлення... 6.1.9)
9) кількість загиблих свиней кожної категорії в господарстві, на бойні або в транспортному засобі;
Повідомлення... 6.1.10)
10) для кожної групи - розповсюдженість хвороби та кількість свиней, у яких було підтверджено наявність АЧС.
Повідомлення... 6.2.1)
1) дату, коли свині були забиті або їх туші були перероблені, та їх кількість;
Повідомлення... 6.2.2)
2) результати тестів, проведених на пробах, взятих при забої свиней;
Повідомлення... 6.2.3)
3) кількість свиней, які повинні бути забиті надалі, а також граничний строк, встановлений для забою;
Повідомлення... 6.2.4)
4) кількість та місце розташування карантинних ветеринарно-міліцейських постів;
Повідомлення... 6.2.5)
5) у випадку спалаху АЧС в дикій фауні або в приватних господарствах громадян інформацію про відстань до найближчого господарства;
Повідомлення... 6.2.6)
6) будь-яку інформацію, що стосується можливого походження хвороби або джерела хвороби, якщо воно встановлено;
Повідомлення... 6.2.7)
7) інформацію щодо системи контролю, встановленої для того, щоб гарантувати, що заходи з контролю переміщення тварин ефективно застосовуються;
Повідомлення... 6.2.8)a
8) у випадку, коли свині були забиті в контактних господарствах або в господарствах, в яких утримуються свині з підозрою на АЧС, інформацію: про дату забою або кількість свиней у кожній категорії, забитих у кожному господарстві;
Повідомлення... 6.2.8)b
8) у вип.,...заб. в конт. госп. або в госп... з підозрою на АЧС, інф.: про епізоотологічний зв’язок між спалахом або випадком АЧС та кожним контактним господарством або причини, які викликали підозру на АЧС у кожному господарстві з підозрою на АЧС;
Повідомлення... 6.2.8)c
8) у вип.,...заб. в конт. госп. або в госп... з підозрою на АЧС, інф.: про результати лабораторних тестів, що проводяться на зразках, які взяті від свиней після їх забою.
На верх